Alt om elbiler - Ford svarer på oftest stillede spørgsmål

26 januar 2024

FÅ MERE VIDEN OM ELBILER
Kører du allerede i elbil, eller overvejer du at købe en elbil? Ford har samlet alt hvad der er værd at vide om elbiler. Her finder du blandt andet svar på hvad en elbil er, information om opladning samt en lang række fordele ved elbiler.
 
Elbiler er i dag fast inventar på de danske veje, men sådan har det ikke altid været. Vi hos Ford ved at junglen af elektrificerede køretøjer kan være svær at navigere i, og har derfor samlet information samt de oftest stillede spørgsmål, så du nemt kan danne dig et overblik over elbiler.
 
HVAD ER EN ELBIL?
En elbil er en bil, som i stedet for at have en konventionel brændstofmotor, er udstyret med en elektrisk drivlinje, der består af et højvoltsbatteri og en elmotor. Det betyder at denne type bil udelukkende kører på strøm. Fordi bilerne ikke har en forbrændingsmotor, er de yderst støjsvage.
 
Hos Ford har vi et bredt udvalg af moderne og innovative elbiler. Oplev eksempelvis den imponerende Mustang Mach-E, som er en 100 % elektrisk SUV. Udover et smukt formet design får du også de nyeste teknologier og en rækkevidde på op til 600 km på én opladning.
 
ELBIL ELLER HYBRID?
En elbil adskiller sig fra andre elektrificerede køretøjer ved kun at have en elmotor under kølerhjelmen. Hybridbiler har eksempelvis både en forbrændingsmotor og en elmotor, da denne type bil ikke kan køre langt på ren el. I en hybridbil slår systemet automatisk over på benzin, hvis bilen ikke har strøm nok til de længere distancer.
 
Til gengæld skal hybridbiler ikke oplades med et kabel, som elbilen skal (medmindre der er tale om en Plug-In Hybrid). Batteriet i denne type bil oplades blandt andet ved friktion, når der bremses og når forbrændingsmotoren startes. Den kortere rækkevidde for el gør, at hybridbiler er ideelle til bykørsel, som netop er karakteriseret ved mange opbremsninger. I en hybridbil skal du dog tanke benzin jævnligt, men det er ikke lige så ofte, som hvis du kører i en almindelig benzinbil.
 
HVOR LANGT KAN EN ELBIL KØRE?
Rækkevidden på elbiler er steget markant i takt med den teknologiske udvikling, hvorved det i dag er muligt at få elbiler med en angivet rækkevidde op til og med 600 kilometer på én enkelt opladning. Det betyder, at du kan nyde din elbil over en længere strækning, inden bilens batteri igen skal tilsluttes en strømkilde.
 
Der er flere faktorer, som påvirker bilens rækkevidde. Eksempelvis afhænger det både af bilens størrelse og vægt samt din kørestil. Ligesom høj fart og hurtige accelerationer er kendt for at sluge brændstof i en konventionel bil, kræver det også ekstra energi i en elbil at køre med høj fart. Den høje fart sluger strøm og forkorter dermed rækkevidden grundet luftmodstanden. Vind og vejr påvirker nemlig elbilens rækkevidde, og ved vinterlignende forhold mindskes rækkevidden.
 
FÅ MEST UD AF DIN ELBIL NÅR TEMPERATUREN FALDER
Hos Ford har vi samlet en række tips til dig, som kører elbil i lave temperaturer. Sådan får du mest ud af opladningerne:​
 
    1. Indstil en forventet afgangstid og kabinetemperatur via FordPass – dette vil opvarme din bil med strøm direkte fra ladestanderen i stedet for med strøm fra batteriet. ​
 
    2. Brug sædevarmen og varmen i rattet (hvis tilgængeligt) og sænk klimaanlæggets temperaturniveau.​
 
    3. Brug opvarmet for- og bagrude for at holde vinduerne fri for is og sne (dette bruger mindre energi end at holde vinduerne opvarmet ved hjælp af kabineopvarmningen).​
 
    4. Brug recirkulation, hvis det er sikkert – på den måde opvarmer du den allerede opvarmede luft i kabinen i stedet for den kolde luft udefra.​
 
    5. Tjek dæktryk og juster evt. for de kolde temperaturer.​
 
    6. Brems roligt for at få mest mulig effekt af regenerativ bremsning (opladning af batteriet ved bremsning).​
 
HVAD KOSTER DET AT LADE EN ELBIL?
Fordi elbiler kører på elektricitet, skal batteriet med jævne mellemrum oplades med en ekstern oplader. Det kan derfor være en god investering at købe en ladestander til hjemmet. I takt med udbredelsen af elbiler i Danmark, er ladenettet også blevet udbygget. De fleste elbiler har et type 2 stik, som leder vekselstrøm, hvilket er den samme strøm, der er i det almindelige danske elnet.
 
Det er nemt at regne ud hvad det koster at tanke en diesel- eller benzinbil. Her skal du blot aflæse prisen på skiltet ved tankstationen og gange det op med det antal liter, du fylder på bilen. Prisen på brændstof ligger stabilt på samtlige tankstationer landet over. Desværre er det ikke lige så simpelt og overskueligt at gennemsnue prisen på den el, du fylder på din bils batteri.
 
Prisen varierer alt efter om du lader hjemme, har en serviceaftale på ladeboks, eller om du benytter dig helt eller delvist af de offentlige ladestationer. Det er derfor svært at give et endegyldigt svar på hvad det koster at lade en elbil op. Hvis du ikke benytter dig af en serviceaftale, som typisk tilbyder en fast pris, kan prisen svinge alt efter hvad tid på dagen du oplader din bil. Vi har samlet fordele og ulemper ved de forskellige ladeløsninger, så du nemt kan finde den løsning, der passer bedst til dig og dine kørselsbehov.
PRIVAT LADESTATION
Det smarte ved elbiler er muligheden for at oplade din bil, når du er hjemme. Med en ladestation derhjemme kan du oplade din bil op om natten og dermed have en fuldt opladt bil klar hver morgen – præcis som du kender det fra din smartphone.
Ford samarbejder med Clever, som er en del af Nordens stærkeste ladenetværk. Med et Clever Unlimited-abonnement kan du få ubegrænset opladning, når og hvor det passer dig. Clevers ladeboks installeres hjemme hos dig og for en fast månedlig pris, er du fri til at lade, alt det du vil både hjemme og ude på Clevers ladenetværk.
 
OFFENTLIG OPLADNING
Hvis du primært ønsker at lade på Clevers offentlige ladenetværk, eksempelvis når du køber ind eller er på arbejde, kan du få Clever Unlimited Network til din Ford. ​Denne løsning er også ideel til dig, der ikke kan få installeret Clevers ladeboks hjemme – måske fordi du bor i lejlighed. På den måde kan du lade ubegrænset på Clevers offentlige ladenetværk til en fast månedlig pris.
Læs mere om Clever til din Ford her
 
En offentlig ladestation giver dig friheden til at være spontant. Som en del af Nordens stærkeste ladenetværk er du altid sikret en oplader til din elbil, lige meget hvor du befinder dig.​ Vælger du udelukkende at benytte dig af offentlige ladestationer uden abonnement, vil du betale for strøm lidt på samme måde, som når man tanker diesel eller benzin.
 
IONITY LADENETVÆRK​
Hvis turen går sydpå, har du mulighed for at lade på IONITY-netværket med over 400 ladestationer langs de større europæiske motorveje. IONITY ladepunkter er ideelle til korte stop på motorvejsrastepladser, hvor du hurtigt kan fylde din rækkevidde op, mens du får en kop kaffe eller bid mad. Ladestationer fra IONITY leverer den hurtigste opladningsmetode. Lynladere (150 kW) kan levere omkring 119 km på blot 10 minutter.​
 
Kør på ferie med ro i maven, og lad IONITY klare opladningerne nemt og effektivt.
 
OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL
HVAD ER BEDST HYBRID ELLER ELBIL?
Det er svært at give et endegyldigt svar på om hybrid eller elbiler er bedst. Det kommer an på dit kørselsforbrug. Hvis du generelt kører korte afstande, kan elbilen være et oplagt valg for dig, da du kan komme frem og tilbage på én opladning. Har du derimod tendens til at tilbagelægge længere distancer i hverdagen, kan en hybridbil være bedre, da du ved denne løsning får det bedste fra begge verdener. 
 
KAN DET BETALE SIG AT KØBE EN ELBIL?
Om en elbil kan betale sig at investere i, kommer an på dine kørselsbehov. En elbil er den perfekte løsning for dig, der kører kortere ture, hvor du kan nå dine ærinder på én opladning. Elbilers rækkevidde bliver dog gradvist udvidet, hvorfor elbiler i dag også kan gøre sig gældende på de længere distancer. Fordi bilen kører på strøm, bør du også overveje bilens mulige ladehastighed og ikke mindst dine lademuligheder.
 
Bor du eksempelvis i hus, vil du kunne købe din egen ladestander, men ellers er du afhængig af det offentlige ladenetværk. Du bør også overveje, om du har behov for anhængertræk.
 
ER ELBILER FRITAGET FRA AFGIFT?
Elbiler er ikke fritaget fra afgifter, men som elbilsejer slipper du meget billigere end dem, der ejer en konventionel bil.
 
Pr. 1. januar 2021 trådte de nye bilafgifter i kraft, som skal sikre mindst 775.000 elektriske biler i 2030. Konkret betyder det at registreringsafgiften omlægges, så CO2-udledning har en større betydning. Jo kortere biler kører på literen, jo dyrere er bilen.
 
Elbiler slipper med en meget lav afgift. De mellemdyre elbiler er ligefrem blevet billigere fra 2023, da biler med en købspris på op til omkring 450.000 er helt afgiftsfrie.
 
ER DER GRØN AFGIFT VED ELBILER?
Som ejer af en elbil eller plug-in-hybrid betaler du grøn ejerafgift, hvis din bil er registreret før 1. juli 2021. Fordi elbiler er en nul-emissionsbil, betaler man den laveste sats for halvårlig grøn ejerafgift. 
 
HVOR LANG TID TAGER DET AT OPLADE EN ELBIL?
En elbil oplader på mellem 1-8 timer, alt efter hvilken størrelse batteri bilen har samt hvilken type ladestation man benytter. Med en hurtiglader (lynopladning) vil du som regel kunne oplade 10-80 % af batteriet på mellem 25-35 minutter afhængigt af model.